dissabte, 15 de març del 2008

300 i La Fura

Avui estic ple de felicitat. Ja sou 300 els que heu signat per a que no em treguin del Montcau. A més a més, La Fura m’ha fet un reportatge… a mi, un simple fanal!

Us copio la notícia que ha publicat La Fura, i de passada us la actualitzo una mica doncs explica el meu drama però només fins al dimecres, quan tanca l’edició.

El trasllat del fanal modernista del Montcau a la plaça de l’Església genera controvèrsia

GELIDA

Disparitat d’opinions en relació a l’imminent trasllat del fanal modernista del pati de l’escola Montcau a la plaça de l’Església. L’Ajuntament ho va comunicar a l’escola dijous passat i la decisió ha generat ràpidament controvèrsia: uns, contents perquè tornarà al seu lloc original; altres, enfadats perquè el fanal s’ha convertit en símbol de l’escola. Fins i tot es recullen firmes.

I tant que es recullen firmes. Ja sou 300 que no en voleu que marxi del Montcau! Un centenar procedent dels pares i mares de l’escola i més de 200 dels amics que van començar a recollir signatures fa només una setmana.

La imatge del fanal ja s’identifica amb l’escola Montcau.

Oi que he sortit afavorit? A que em fa més jove?

Mai un fanal havia aixecat tanta polèmica. Però no es tracta d’un fanal qualsevol; és el fanal modernista que hi ha sobre la font del pati de la Montcau. L’hi van ubicar al 1976, pocs mesos després d’inaugurar l’escola, quatre anys després d’haver estat retirat de la plaça de l’Església, arraconat a l’escorxador i recuperat posteriorment per al col·legi. El fanal de seguida es va convertir en un tret d’identitat de l’escola nova; forma part de la imatge de la revista escolar, del logo de l’AMPA, apareix a la placa commemorativa dels 25 anys, etc.

L’escola va encetar dimarts una bona iniciativa. Va preguntar a les famílies dels alumnes, amb un escrit, que en pensaven que l’Ajuntament em tregui del Montcau. Moltes ja han respost i han signat per a què no marxi. Malgrat que oficialment el temps per respondre s'acabava el dijous encara es pot fer arribar la resposta. Si has rebut l’escrit del Montcau dóna’t pressa a portar-ho a l’escola, és un rotllo però val la pena! M'hi jugo la pell (de ferro)...

La pau es va trencar dijous passat, quan l’Ajuntament comunicà per carta a l’escola que aviat s’endurien el fanal per traslladar-lo a la plaça de l’Església. En el si del centre, les opinions són divergents. Hi ha mares, pares i mestres que hi estan d’acord; n’hi ha que no. Per això, la directora Anna Montilla no vol fer un pronunciament oficial com a escola; només explica que “hem informat el claustre de professors i l’AMPA de la decisió de l’Ajuntament”. Sí que ha dit, no obstant, que “estem tristos perquè és un símbol de l’escola” i només lamenta el procediment seguit per l’Ajuntament: “podrien haver parlat amb la comunitat educativa”. Fets consumats.

Això ja ha canviat doncs posteriorment a aquestes explicacions es va celebrar la reunió del claustre de professors i el consell escolar. Tots van signar per a que no marxi del Montcau! No esperava menys…

Ahir la directora va entregar a l’Ajuntament tota una pila d’escrits: una carta seva, l’acord del claustre de mestres, el suport de L'AMPA i l’acord signat per el consell escolar. Tots destaquen que sóc un símbol del Montcau i sobretot que els han ignorat totalment. També hi va afegir el centenar de signatures rebudes fins ara de les famílies que han retornat l’escrit que els va enviar l’escola.

En conèixer-se el trasllat, ràpidament es començà a Gelida una campanya per evitar-ho. Des del web http://fanalmontcau.blogspot.com s’ha impulsat una recollida de firmes, que en només tres dies ja en sumava més d’un centenar. També s’han escampat per tot Gelida adhesius pro-fanal a la Montcau i s’han penjat cartells al voltant de l’escola. Per contra, l’exconservador del Patrimoni de Gelida, Enric Carafí (un dels impulsors que el fanal es portés a l’escola), i el president de l’Associació d’Amics dels Castell, Alfred Mauri, veuen bé que ara el fanal torni a la plaça de l’Església.

Entenc el posicionament dels meus amics que sempre han vetllat pel patrimoni de Gelida. Però l'Ajuntament en aquest tema ha abusat de la seva posició de propietari, sense tenir en compte els arrels que he fet en el cor d'aquesta escola on em sento tan estimat. La plaça de l'església on volen tornar-me ja no és la meva plaça. I jo sento que faig tan bon servei al municipi des del pati de l'escola, que també és municipal, com el vaig fer fa molts anys a la plaça de l'església.

Es veu que al darrer consell escolar, la regidora va dir que encara faltava temps, perquè fins que no tinguin el nou no trauran el vell... Primera victòria! Ja heu aconseguit que em quedi uns dies més al Montcau. També és veu que ara l’escola podrà triar el fanal nou d’un catàleg… L’heu encertada senyors de l’Ajuntament, estic segur que aquesta és una de les prioritats de l’escola.

A tot això, l’alcalde Lluís Valls defensa el trasllat del fanal, que de fet és el principal canvi que ha introduït en el projecte fet per l’anterior govern local de remodelació de la plaça de l’Església. La seva intenció és restaurar el fanal, canviar-li el globus i col·locar-lo al mig d’una plataforma elevada, sobre un banc ovalat d’obra i un trencadís de pedres al caient, a imatge del que hi havia fins a principis dels setanta: “volem recuperar la plaça amb tots els seus elements”. I al Montcau s’hi col·locarà un altre fanal.

A la reunió també van dir que la meva marxa del Montcau és una decisió personal i ferma de l’Alcalde. Jo no acabo d’entendre tanta preocupació, de cop, del Senyor Alcalde per aquest humil fanal. Tant de bo aquesta atenció s'estengui cap a totes les cases antigues de Gelida que estant tirant a terra per fer pisos nous...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A Sant Martí tenim un alcalde com el vostre. No parla amb ningú i tot és "ordeno i mando" per tal de fer-nos crèixer a tota costa i després se les donen de protectors del poble. El poder se li puja al cap o potser sempre han estat així.

Anònim ha dit...

És el problema de no tenir-los collats. Com ha canviat l'alcalde de Vilafranca des de que no té majoria. No li deixem passar ni una i està obligat a parlar-ho tot abans de fer res.