dissabte, 8 de març del 2008

Gràcies amics!

Ja he tingut la primera alegria.

Uns amics estan recollint signatures per presentar-les a l'Ajuntament, amb un logo i tot! L'he afegit a sota. També he agafat fotografies que he trobat per internet per incorporar-les al bloc. Si teniu fotos meves envieu-me-les si us plau i les afegiré.

Aquests amics m'han donat una idea. Penjar aquí el full per demanar signatures i així tothom se'l pot imprimir i aconseguir més amics per impedir que em treguin del Montcau!

Doneu-vos pressa que a la directora de l'escola li han dit que em treuran ja...

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolguts,

Crec molt lloable la vostra iniciativa, però em sembla que no hi estic ben bé d'acord. Us dono la meva argumentació. El Montcau, al llarg d'aquests anys, ha fet una funció educativa en relació a la conservació d'un bell patrimoni de Gelida, menystingut per la ignorància. Ha estat l'emplaçament digne (en un lloc on s'educa) per evitar la pèrdua d'un element del patrimoni que va estar a punt de desaparèixer sota l'argument d'una modernitat mal entesa i un pèssim gust urbanístic, que ens va llegar un nyap com el de la plaça de l'Església. El Montcau està vinculat per sempre a la custòdia que ha fet d'aquest patrimoni, però no se'l pot apropiar (ho dic en el bon senti) i ara completa la seva funció: anys després estem més educats en la preservació del nostre patrimoni i ha arribat l'hora de tornar aquest element al lloc d'on no hauria d'haver sortit mai. No crec que això s'hagi d'interpretar com un pèrdua de l'escola, sinó com un guany. I el buit que quedarà? Us faig una proposta que crec que ha d'ajudar a veure que el patrimoni no solament és passat. No hi ha ningú avui que ens pugui dissenyar un nou fanal pel Montcau que ajudi també a veure que l'art no és cosa del passat? Que faci veure que avui també hi ha creativitat i podem construir patrimoni pels nostres descendents? Un concurs entre artistes i un nou fanal no crec pas que desdigués del Montcau. Crec que seria tota una lliçó. Amb tot, us felicito per la vostra inquietud pel patrimoni, que com a persona interessada i que treballa en el tema, sempre considero molt lloable. Rebeu aquest comentari com una aportació oberta i que vol ser positiva. Salutacions,

Alfred Mauri

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord amb l'Alfred, jo he estat alumne del Montcau, i la veritat és que si e de dir quin és el seu símbol diria que en un principi no en tenia, i desprès el símbol és el "llapis", així s'ha vist en totes les publicacions i tríptics editats per l'escola. Trobo molt bé el que és pugui retornar el fanal al lloc ha on jo sempre el tinc situat, que es la Plaça de l'Esglesia, allà és on jo sempre el recordo, ha on he jugat amb ell com si fos el meu cavallet .......
Ho lamento, però no dono el meu suport a la vostra iniciativa.
Crec que amb imaginació serà fàcil substituir per algun altre símbol, pot ser el " Llapis"?

Anònim ha dit...

Tot plegat serà una pèrdua de diners innecessària. No trobo massa sentit que es vulgui tornar el fanal a la plaça com fa tants anys perquè simplement ni la plaça és com abans, ni nosaltres, ni Gelida tampoc. Crec que per visibilitzar el patrimoni com una cosa del present la millor opció és que continuï al Montcau, perquè el patrimoni esdevé viu, té una funció concreta, "es fa servir". Voler "rescatar" i tornar el fanal a la Plaça de l'església si que crec que és enquilosar-lo en el passat, rememorar una època que molts de nosaltres no hem ni vist perquè hem nascut amb el fanal al Montcau. No es pot viure d'una manera romàntica en el què va ser, perquè de fet abans del fanal també hi havia plaça de l'església. Per tant per molts com jo, la història i el símbol d'aquest fanal va lligada al Montcau i l'identifiquem en aquest emplaçament. I ens fa adonar que el patrimoni és patrimoni quan tots i totes ens l'apropiem i li donem una utilitat en el present. I més enllà del patrimoni (on tots i totes hem de tenir el dret a participar d'aquestes decisions pels motius que abans he comentat), continuo pensant que aquest trasllat serà malgastar molts diners públics que farien més falta a altres bandes.

Anònim ha dit...

L'Alfred ha tingut una molt bona idea, un concurs per un nou fanal... llastima que no t'hagin preguntat abans doncs el nou fanal ja l'han comprat. Però recuperant la teva idea perquè no es fa el mateix concurs per un nou fanal per a la Plaça de l'Església? No sé qui va tenir l'idea de treure el Fanal del Montcau però no hi ha comptat pas ni amb els pares ni amb els mestres de l'escola.

Anònim ha dit...

Hace años que llevo a mis dos hijos al Montcau y he llegado a la conclusión que al Ayuntamiento pasa totalmente del colegio. La dirección tiene que exprimir el presupuesto para llegar a todo y el Ayuntamiento ni caso. Una de las cosas que más me gustó cuando pisé por primera vez el Montcau fue el farol de la entrada. Igual que Gelida tenía el funi, el Montcau tenía el farol modernista. Todavía me hizo más gracia al saber la historia de como se había recuperado del vertedero al que lo envió el Ayuntamiento y que nunca se ha preocupado de hacerle nada.

Anònim ha dit...

Sóc una mare que porta els seus fills al Montcau i estic indignada amb la prepotència amb la que l'ajuntament ha portat aquest tema. Penso que és discutible quin és el millor emplaçament pel fanal, però en qualsevol cas la comunitat educativa del Montcau hi té alguna cosa a dir. No pot ser que sense consulta prèvia es comuniqui a la direcció de l'escola d'un dia per un altre que s'emporten el fanal ( que han tingut oblidat durant 30 anys) i que porten un altre que ja està triat. Potser si s'haguessin fet les coses d'una altra manera, amb una mica de diàleg i consens, fins i tot ens haurien pogut convèncer.

Anònim ha dit...

Interessant debat el que s'ha originat a l'entorn del fanal. Després de llegir les diferents opinions publicades, està clar que hi ha arguments convincents que permeten posicionar-se a favor i en contra. La nadala que va repartir l'Ajuntament casa per casa el passat mes de desembre per tal de felicitar-nos les festes, era una premonició? Va ser a partir d'aleshores que decideixen el canvi? O el canvi ja estava decidit i allò n'era la justificació, la campanya de màrqueting? No ho sé.
El que sí sé és que el projecte de plaça de l'Església que es va aprovar i del qual se'n va fer la corresponent exposició pública prèvia, no era aquest. Trobo sorprenent que un projecte aprovat després d'una campanya de participació ciutadana, es canviï mentre s'executa i que tota la informació que en tinguem els veïns sigui una postal de nadal.

Gil Coma

Anònim ha dit...

Respecto molt l’opinió de l’Alfred Mauri i és una sort pel poble de Gelida tenir-lo vetllant pel patrimoni cultural del poble. Però en aquesta ocasió no estic d’acord amb ell. El fanal del Montcau, fa trenta anys, estava llençat literalment a les escombraries. Si no l’haguessin rescatat no hi hauria hagut aquesta polèmica del trasllat o no.

Aquest fanal pot presumir que ha viscut dues etapes, una a la plaça de l’església i l’altra l’actual a l’escola Montcau.

En els anys 30 es va dissenyar una plaça per una població de poc més de 2000 gelidencs, una població que recorda com jugava a la plaça juntament al fanal, una població que va viure amb aquest mobiliari urbà, una guerra i una post guerra i el retorn d’ aquest element els hi pot comportar bons records o no.

En els anys 70 es va fer l’esforç de traslladar el fanal a l’escola, recuperant-lo. Ara el poble de Gelida som més de 6000 gelidencs, que també com argumenta l’ Alfred, han jugat i s’han fet fotografies al fanal. Tenint en compte que el fanal porta més de 30 anys al Montcau i l’augment de població ha tingut el poble de Gelida, estic segura que hi ha més lligams amb l'ubicació del fanal a l’escola.

Montse Catalán

Anònim ha dit...

que sorpresa me he llevado hoy al enterarme que la escuela no sabía nada que querían cambiar el fanal a la plaza de la iglesia. No me puedo creer que el Lluis no les hubiera preguntado antes. Cuando vino a decirnos que pensaban cambiar la plaza a como estaba antes y que volverian a poner el fanal alli pense que me gustaria que volviera a su sitio. Pense que la escuela estaría de acuerdo. La verdad es que yo ya lo hacía más como una cosa del montcau. Han pasado 30 años y gelida ha cambido mucho.

Anònim ha dit...

Quina gran lliçó de democràcia i de bon fer que ens dona l'Ajuntament!!.
"El fanal propietat de l'Ajuntament"
I jo pregunto: -Qui és l'Ajuntament?
-D'on els han vingut els diners que administren?
-Cal tenir-ho en compta?
-Podien haver parlat amb la comunitat educativa abans de deixar-ho tot decidit?
-Què els respondran a la població de Gelida de fins a 40 i tants anys que diuen: "Què fan amb del nostre fanal?
-Què seria del fanal si l'escola no l'hagués recuperat del terra de l'escorxador?
- On haurien enterrat les seves restes?
-Què posaran en lloc del fanal? Espero que no sigui un altre fanal. El fanal del Montcau no pot ser substituït un altre fanal.
Fanal del Montcau: Ens demanes que fem alguna cosa perquè no et treguin d'on has estat més de 30 anys, donant-nos a tots la benvinguda, tant si veníem a l'escola a treballar, com a recollir els nostres nens , com a visitar-la el dia de portes obertes o per Santa Llúcia, a alguna activitat lúdica per la festa Major, no depèn de nosaltres, hi ha qui pel que es veu ho té ben pensat i decidit. Per nosaltres no te'n aniràs. Desitgem entre tots poder-ho aconseguir.
Amb l'estima que t'he tingut sempre
espero poder-te continuar saludant en el teu pedestal i voltada de tota la quitxalla de Gelida.
M.Montserrat Piqué.
15 de maç de 2008